Запоріжжя, Оріховське шосе, 10
Показати на мапі
Довідка:  (061) 769-81-53


Обережно - ботулізм!

Увеличить

Літо 2018 принесло чимало повідомлень про випадки зараження ботулізмом в Україні: з початку року відомо про близько півсотні хворих. У невтішною статистикою фігурує і Запорізька область.

Ботулізм - це гостре, отруєння, що важко протікає, викликане вживанням в їжу продуктів, що містять ботулотоксини. Воно призводить до ураження ЦНС (центральної нервової системи) і при несвоєчасному зверненні за медичною допомогою часто закінчується смертельним результатом.

ШЛЯХИ ЗАРАЖЕННЯ БОТУЛІЗМОМ

Збудником ботулізму виступають бактерії (C. botulinum), які у вигляді спор мешкають в грунті. При сприятливих для них умовах (середа без кисню, оптимальні температура і кислотність) суперечки починають розвиватися і виробляти найнебезпечніший біологічний токсин в природі. З цієї причини ботулотоксин в першу чергу утворюється в консервації: м'ясній, рибній, овочевій. Потенційно небезпечними можна вважати всі консервовані продукти, які були неякісно помиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, зберігалися в несприятливих умовах.

Ботулотоксин в першу чергу утворюється в консервації: м'ясній, рибній, овочевій

Потрапляючи в організм токсини швидко всмоктуються кишківником і проникають в кров, вражаючи організм в цілому. Якщо його вчасно не розпізнати і «знешкодити» протівоботулінічною сироваткою, результат може бути сумним.

В середньому перші симптоми ботулізму виявляються через 12-36 годин після вживання зараженої бактеріями їжі. Основні ознаки отруєння ботулотоксином:

  • біль і важкість у шлунку
  • почуття нудоти і блювання
  • діарея
  • почуття спраги і сухість слизових оболонок
  • проблеми із зором (через параліч очних м'язів пацієнт може відчувати двоїння в очах, розпливчастість предметів, сітку перед очима)
  • різкий головний біль і запаморочення
  • підвищена температура тіла
  • відчуття нестачі повітря

ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД БОТУЛІЗМУ?

Перша і найголовніша порада фахівців - строго дотримуватися правил приготування та зберігання рибних і м'ясних продуктів. Особливо це стосується жаркого літнього періоду. Не варто вживати в їжу продукти, в якості приготування яких ви сумніваєтеся. Також варто викинути банки з консервами з роздутою кришкою, а свіжі овочі, фрукти і ягоди - ретельно мити від забруднень.

Будьте пильні: при перших же підозрах на ботулізм негайно зверніться до лікаря-інфекціоніста або сімейного лікаря!

3.08.2018 Додатково по цій темі ->

Ангіограф Toshiba

Клиника ортопедии и спортивной травмы

Інформація для паціентів

Запишіться на прийом до лікаря

Залиште відгук

Графіки прийому лікарів

Поради лікаря

Відділення мікрохірургії ока

Відео. Запорізька обласна клінічна лікарня

Нам дякують

Будь героем - стань донором!

МОЗ

Служби забезпечення ЗОКЛ:

Корисні посилання:

Обласна лікарсько - консультаційна комісія

Фармацевтична служба

Відділення санітарно - епідеміологічного нагляду

Бухгалтерія

Планово-економічний відділ

Технічна служба

Відділ кадрів.

Перелік актуальних вакансій

Соціальна підтримка працівників

Як нас знайти

Храм при лікарні

Тендерний комітет

Доступ до публічної інформації

МОЗ України

Запорізька ОДА

Запорізька обласна рада

Запорізька міська рада

ЗДМУ

ЗМАПО

Знайшли помилку на сайті? Виділіть текст з помилкою "мишкою" і натисніть одночасно Ctrl + Enter.
При використанні матеріалів сайту в електронних виданнях активне посилання на сайт обов'язкове.
2009-2015 Усі права захищені © КУ "Запорізька обласна клінічна лікарня" ЗОР Розробка сайту ДІАМІР